Speakers corner öppnar för framtidssamtal

Stora Nolia har en framtidsmonter med ett speakers corner där besökarna får önska ämnen som ska tas upp på mässan.

– Vi har många intressanta ämnen som tas upp. I dag hade vi exempelvis föreläsningar som e-mobilitet, hur man etablerar sig som företag i USA och hur vätgas kan göra oss drivmedelsoberoende i Sverige, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia och initiativtagare.

Nolias vd, Jonas Dahlberg, är nöjd med hur framtidsarenan i hall 1 tagits emot av besökarna.

– Det är fantastiskt hur den öppnar upp för samtal om framtidsfrågor, säger han.

Under tisdagen talade bland annat Johan Granström (bilden) från ABB om hur elbilar, hybridbussar och laddstolpar i städer stadig ökar i antal och är ett tydligt tecken på att vi är på väg in i ett teknikskifte för transporter och elektrifiering. Han pekar på att fördelarna är många med mindre buller, minimala utsläpp och låga driftskostnader där elektrifiering av stadens transporter kommer att ha en avgörande effekt för att minska klimatpåverkan.

Han passade också på att möta vad han kallade myter. Johan Granström pekar på att man inte behöver oroa sig för livslängden på elbilar. Med färre rörliga delar i drivlinan kommer elbilar att kunna gå fler mil utan problem än en bil med förbränningsmotor.

– Jag kan också lugna alla som tror att elen inte kommer att räcka. Det kommer den, särskilt om vi använder den batterikapacitet som blir allt bättre, säger han.

Boh Westerlund från Oazer pratade om att alla diskuterar miljö- och energiproblem, men pratar inte om lösningarna.

– Världen i övrigt har redan beslutat om framtidens lösning: El från sol, vind och vatten, lagrat i batterier och vätgas, säger han och anser att Sverige är långt efter stora delar av världen i denna fråga.

Dessutom pekar han på att möjligheten till inhemsk vätgasproduktion skulle göra Sverige självförsörjande på drivmedel.

Tredje inspiratören på speakers corner var Peter Lidström, vd på Umeåföretaget COS Systems som i dag har kunder i fem världsdelar och expansionen i USA sker mycket snabbt.

De rankas för sjätte året i rad som ett av de främsta i USA inom bredband på en marknad där stadsnät och bredband byggs ut för fullt.

– För att lyckas på den amerikanska marknaden behövs bland annat hårt arbete, tålamod och uthålliga investerare, säger han.

 

Besökssiffror Stora Nolia 2019 (2017 års siffror inom parentes):

Lördag 3/8: 11 392 (13 090)

Söndag 4/8: 9 639 (8 436)

Måndag 5/8: 9 076 (9049)

Tisdag 6/8: 8 491 (8612)